Puding Karamel (Sepanyol,Perancis)

Holla gais!  Harini Aishah tak sabar sangat nak share dengan korang satu resepi dessert yang palinggg Aishah suka!  Makan banyak pun tak muak πŸ˜†Nak tahu tak?  Of course la puding karamel!!!! Nak buat nya agak mudah tapi harga kalau beli kat kedai,  MasyaAllah! 

Puding Karamel merupakan pencuci mulut yang berasal dari Sepanyol, Perancis.  Puding dan gandingan karamel nya yang berlemak, tekstur yang lembut serta rasa pahit manis gula hangus menambahkan lagi rasa enak terutama apabila dimakan ketika sejuk.

So, tanpa berlengah lagi. Aishah share dengan korang bahan-bahannya ok?

-3/4 tin susu pekat manis
-1 tin susu cair
-1 cawan air
-5 -@6 biji telur (buang mata)
-Esen vanilla

Bahan gula hangus :
- 1 1/2 cawan gula pasir
- 3 cawan air

Cara - cara penyediaan :

1)Masak gula hingga perang. Bila gula cair dan bertukar warna, baru masukkan air. Masak sehingga menggelegak dan gula hangus menjadi cair semula. 


2)Tutup api dan biarkan sejuk sebelum disimpan dalam peti ais . 
Kemudian,  masukkan ke dalam bekas.

3)Telur dibuang mata dan dipukul tetapi jangan sampai berbuih. Masukkan semua bahan lain. Kacau sehingga sebati. 


4)Tuang ke dalam bekas yang telah diisi dengan air gula hangus. 


5)Panaskan periuk pengukus sehingga air mendidih. Kukus selama 10 - 15 minit atau sehingga masak dengan api sederhana. Sentiasa di lap penutup pengukus supaya permukaan karamel menjadi cantik. Atau dibalut penutup pengukus dengan tuala.

6)Apabila sudah masak, buka tutup pengukus dan biarkan selama 2-3 minit tanpa penutup supaya air permukaan Karamel sedikit kering. Angkat dan sejukkan. 

7)Setelah sejuk, simpan dalam peti ais. Sedia untuk dinikmati. 


Puding karamel is done!!!!!!!










Comments

Post a Comment